1
20 - 04 - 2022

Nova regulació de l’ús obligatori de la mascareta

L’ús de les mascaretes, un dels elements clau a la pandèmia de coronavirus, deixa de ser obligatòria a l’interior. Després que fa uns mesos s’aprovés la fi de les mascaretes a exteriors, després d’una sisena onada de la Covid-19 on va tornar a ser obligatòria, es fa un pas més i s’elimina també a interiors.

El reial decret 286/2022, de 19 d’abril, aprovat aquest dimarts pel Govern al Consell de Ministres, s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) pel qual es modifica l’obligatorietat de l’ús de mascaretes durant la situació de crisi sanitària ocasionada per la covid-19.

L’evolució de l’epidèmia de Covid-19, afavorida per les cobertures de vacunació a Espanya i per l’aplicació de les mesures no farmacològiques de control de la transmissió del SARS-CoV-2 per part de la població fins al març del 2022, permet plantejar modificacions en les estratègies de control de l’epidèmia, diu el BOE.

Es recomana seguir utilitzant la màscara a l’interior, especialment a les persones vulnerables, en els casos en què s’estigui en contacte amb altres persones a una distància inferior d’1,5 metres.

En termes generals, “es recomana un ús responsable de la màscara als espais tancats d’ús públic on les persones transiten o romanen un temps prolongat”.

També es recomana -ja no és obligatori- l’ús de la mascareta en esdeveniments multitudinaris i aglomeracions. També a celebracions privades amb amics o familiars on hi hagi una persona vulnerable.

A l’entorn laboral, amb caràcter general, no resultarà perceptiu l’ús de mascaretes. No obstant això, els responsables en matèria de prevenció de riscos laborals, d’acord amb la corresponent avaluació de riscos del lloc de treball, podran determinar les mesures preventives adequades que s’hagin d’implantar al lloc de treball, o en determinats espais dels centres de treball , inclòs el possible ús de màscares, si així es derivés de la referida avaluació.

 

EXCEPCIONS

La norma també estableix alguns casos on la màscara en interior continuarà sent obligatòria:

 

==>
Centres, serveis i establiments sanitaris: centres de salut, farmàcies, hospitals. Per a treballadors i visitants i per a les persones ingressades fora de les habitacions.

==>
Centres sociosanitaris: residències de gent gran. Els residents no tindran l’obligació de portar la màscara, només serà obligatòria per a les visites i els treballadors.

==>
Mitjans de transport: trens, autobusos, avions, metro, vaixell -quan no sigui possible mantenir la distància d’1,5 metres-. No serà obligatori portar la mascareta, per exemple, a les andanes o estacions.